erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Petrusparochie

bouwkundig element
ID: 21663   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21663

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie met voortuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien aan voorzijde; Vlaamse pannen aan achterkant), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Baksteenbouw met gebruik van kalksteen. Voorgevel voorzien van rechthoekige vensters met vlakke omlijsting en lekdrempels op de begane grond; kordon vormende onderdorpels op de bovenverdieping. Neoclassicistische, rechthoekige deuromlijsting op neuten met bekronende druiplijst. Kroonlijst op klossen. Achtergevel met zelfde ordonnantie; vensters met vlakke bovendorpel en lekdrempel. Zijgevels met aandaken en schouderstukken.

Aangebouwd tegen de rest van de vroegere pastorie: gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (jaartal 1724 in vloer).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Borlo
    Borlo (Gingelom)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie van de Sint-Petrusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21663 (Geraadpleegd op 20-05-2019)