Huis Het Wit Vosken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Wit Vosken

Beschrijving

Smalle rijwoning uit 1788 van twee traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, met laat-19de-eeuws neoclassicistisch uitzicht van de straatgevel. In 1876 naar ontwerp van aannemer Henri Van Horenbeeck hoger opgetrokken met een derde verdieping. Samengevoegd met nummer 18 volgens bouwaanvraag van 2005.

Glad bepleisterde en verticaal door vlakke pilasters gelede lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van platte omlijstingen, arduinen onderdorpels en ijzeren vensterhekjes. Uit het laatste kwart van de 19de-eeuw bewaarde houten T-ramen met consolesleutel op de kruising en sierlijke pompespagnoletten. Vensters van de twee bovenste verdiepingen recenter ingevuld met gekleurd glas in lood. Hoofdgestel met fries van spiegels onder houten kroonlijst op uitgewerkte consoles. Vernieuwde winkelpui.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, p. 11
  • Stadsarchief Mechelen en Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1876/87, 2005/0606.