Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Monumentaal gebouw gelegen op de hoek van de Bruul en de Hazestraat opgetrokken in drie bouwlagen en respectievelijk tien en vijf traveeën onder afgesnuit zadeldak (of schilddak?). Het gebouw gaat terug op twee panden waarvan het linkerpand een 18de-eeuwse Lodewijk XVI-gevel had van 6 traveeën, in 1866 met vier traveeën verbreed door toevoeging en verbouwing of vernieuwing van het hoekpand.

Vernield in 1941. Heropgebouwd op aanvraag van de eigenaar de Meester de Betzembroek door architect D. Beeck (bouwdossier ontbreekt) in neoclassicistische stijl met art-deco-inslag.

Gevelordonnantie en -elementen refereren nog naar het gebouw dat het vervangt: symmetrische gevelcompositie aan de Bruul in statige, gemoderniseerde Lodewijk XVI-stijl, opgebouwd rond twee ingangsrisalieten die boven de kroonlijst uitlopen in rondboogfrontons. De lijstgevel heeft een gevelbekleding in similisteen op arduinen plint. Horizontaal accent door middel van doorgetrokken kordonlijst in similisteen tussen eerste en tweede bouwlaag en gekorniste kroonlijst. Twee toegangsrisalieten geaccentueerd door rechthoekige toegangsportalen onder met meandermotief versierd kalf en rond bovenlicht gevat in een bossage-omlijsting met hanenkam. Verticale ritmering ter hoogte van de bovenverdiepingen door gevelhoge pilasters en ingediepte penanten. Ook de stenen decoraties boven de rechthoekige vensters verwijzen nog naar de metalen rolluikkasten van de vervangen gevel. Vernieuwde kruisramen met zes (verdieping 1) en acht (verdieping 2) glasvlakken. Verbouwde begane grond.

Bakstenen zijgevel in de Hazestraat van vijf traveeën en drie bouwlagen, in de eerste twee traveeën ter hoogte van de begane grond bekleed met bossage in simili, ter hoogte van de bovenverdieping is enkel de eerste travee in similisteen. Tweede travee blind, overige traveeën met rechthoekige vensteropeningen.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Bruul 1/p. 122.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1941/3008 (dossier ontbreekt).
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001002102 (Van den Eynde August); SME001000410 (s.d., circa 1900); SME001000045 (voor 1948).

Auteurs: Wouters, Annelies