Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak met oudere kern, mogelijk opklimmend tot de late middeleeuwen. Maakte volgens archeologisch onderzoek mogelijk deel uit van de stapelhuizen die aan de vroegere vliet 'de Klem' gelegen waren. Volgens een bouwplan van 1825 gaat het pand terug op een traditioneel diephuis met trapgevel, voorzien van een centraal laadvenster ter hoogte van de derde bouwlaag en een oculus in de top. Voor de aanpassing tot een lijstgevel is geen bouwdossier bewaard. Vanaf 1870 ter hoogte van de begane grond aangepast tot winkel. Momenteel samengevoegd met huis nummer 123 en in verbouwing.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel aan de Bruul met vroeg 19de-eeuwse verkleinende gevelordonnantie van rechthoekige vensteropeningen op hardstenen onderdorpels. Vensters ter hoogte van de eerste verdieping nog met 19de-eeuwse ijzeren vensterhekjes. Horizontale aflijning van de gevel door druiplijst onder vernieuwde gekorniste kroonlijst. Verankerde zij- en achtergevel in traditionele bak- en zandsteenstijl. In het interieur is op de eerste verdieping nog de 16de- of 17de-eeuwse eikenhouten balkstructuur met moerbalken voorzien van geprofileerde balksleutels bewaard.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Bruul 1/ p. 134.
  • Stadsarchief Mechelen en Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1870/34; 1955/0883; 2013/0576.