Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen onder schilddak uit het tweede kwart van de 19de eeuw, beeldbepalend gelegen vlakbij de Fonteinbrug aan één van de belangrijke invalswegen van Mechelen.

Volgens de Historische Saemensprake (1776) stond op deze plaats een huis dat voor de Franse Revolutie toebehoorde aan de aanpalende Commanderij van Pitzemburg. In 1836 liet het stadsbestuur het 17de-eeuwse poortgebouw van de Commanderij naar ontwerp van de Mechelse beeldhouwer en architect Lucas Faydherbe (1617-1697) naast de Fonteinbrug afbreken en met hergebruik van materiaal vervangen door de huidige ingangspaviljoenen van de Kruidtuin. Het aanpalende pand met neoclassicistisch uitzicht (nummer 129) werd samen met de ingangspaviljoenen opgetrokken. Een pentekening van Jan-Baptist De Noter met zicht op de nieuwe paviljoenen eind jaren 1830 geeft de huidige gevelopstand van het pand weer met een deuropening in de rechtertravee.

Sobere, bepleisterde lijstgevel aan de Bruul van vier traveeën op hardstenen plint met horizontale accentuering door middel van tot kordonlijsten doorgetrokken vensterdorpels, druiplijst en gekorniste kroonlijst. Verkleinende gevelordonnantie van rechthoekige vensters. Vernieuwde ramen.

Meer uitgewerkte blinde zijgevel met bossagevoegen die boven de gekorniste kroonlijst uitlopen in een houten fronton met waaiervormig halfrond venster. Eenvoudige, geknikte en bepleisterde achtergevel met rechthoekige vensteropeningen.

• Stadsarchief Mechelen, Modern Archief 4190, lastenboek 1836.
  • Stadsarchief Mechelen, Verzameling F. Berlemont, Bruul 2/p. 46.
  • Stadsarchief Mechelen, Kranten, G 6: Wekelyks bericht voor de stad ende provincie Mechelen van Mechelen, 1776.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001010269 (1727); SME001001368 (J.B. De Noter); SME001000056 (1912); SME001001370 (J.B. De Noter); SME001005491 (eind jaren 1830); SME001009483 (s.d., circa 1900).

Auteurs: Wouters, Annelies