Beenhouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beenhouwerij

Beschrijving

Hoekhuis aan de Lange Heergracht waarvan de modernistische gevels met betegelde winkelpui en opschrift "Beenhouwerij - Charcuterie" geen oudere kern doen vermoeden. Uit de verbouwingsplannen die architect Pierre Rillaerts voor rekening van Albert Anthone in 1937 opmaakte, blijkt echter dat de basisstructuur van een veel ouder diephuis met puntgevel aan de Frederik de Merodestraat behouden bleef bij de verbouwing en modernisering tot handelswoning. In 1966 liet Albert Anthone twee gelijkvloerse vensters in de Lange Heergracht verbouwen voor de toevoeging van twee garageboxen, waarvoor architect Alfons Roose de plannen opstelde.

De gecementeerde en momenteel oker overschilderde gevels van drie bouwlagen onder plat dak zijn horizontaal belijnd door de brede vensters/vensterregisters binnen met voegen afgelijnde gevelvlakken. De winkel wordt extra beklemtoond door het contrasterend gebruik van -nu felgroen overschilderde- groene geglazuurde tegels en de afgeronde hoek- en ingangstravee met centrale kolom, die een omlopende lijst onder een bandvormig glas-in-loodraam ondersteunt. Bewaarde private ingang rechts in de gevel aan de Lange Heergracht, met houten getraliede deur onder betonnen platte luifel en bovenlicht. Vernieuwde dubbele winkeldeur en aluminium ramen. Toegevoegde garagerolluiken in de Lange Heergracht.

Volgens de bouwplannen van architect Pierre Rillaerts werd ook het interieur eind jaren 1930 volledig modern aangekleed.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1966/0754.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1888/0074; 1937/0131.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001010320 (1790); SME001002195 (1972); SME001005084 (2005).

Auteurs: Wouters, Annelies