• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis bestaande uit een voorbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak en een achterbouw van twee bouwlagen onder een hellend dak. Volgens het primitief kadasterplan (1824) hoorde het huis toen samen met het noordelijk aangrenzende pand (huidige nummer 84). In 1851 diende de eigenaar Ed. Bosselaer een bouwaanvraag in voor de "reconstructie" van de twee straatgevels. Ter vervanging van een traditionele tuitgevel in bak- en zandsteenstijl met 17de-eeuwse opstand werd op de plaats van de huidige nummer 82 een neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen gebouwd. Mogelijk bleef de oude kern van het pand bewaard. In 1930 werd de voorbouw verhoogd met één bouwlaag.

Herpleisterde en beschilderde eenvoudige neoclassicistische lijstgevel op hardstenen plint onder houten kroonlijst op tandlijst. Eenvoudige rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels en met ijzeren vensterhekjes bij de bovenvensters. Dubbele, rechthoekige poort binnen een hardstenen gebouchardeerde omlijsting in de rechtertravee met diamantkop centraal op de poortlatei en bovenlicht voorzien van glasroeden in ruitpatroon. Vernieuwd vensterschrijnwerk.

Omstucte moerbalken met geprofileerde balksleutels in het interieur wijzen op de mogelijke oudere kern.

L-vormige tuin met 19de-eeuwse bakstenen berging onder lessenaarsdak met typerende steekboogarcade in gesinterde baksteen met invulmetselwerk in rode baksteen.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2012/0584.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1851/55; 1930/0242.