Bedrijfsgebouwen The Antwerp Telephone and Electric Works (ATEA)

Beschrijving

De Ateliers de Téléphonie et d'Electricité, opgericht circa 1890 werden ondergebracht in de vroegere werkplaatsen Coveliers. Kort daarop, op 11 april 1892, werd The Antwerp Telephone and Electric Works (ATEA) gesticht; hetzelfde jaar nog diende François Durlet een ontwerp in voor het bouwen van nieuwe ateliers aan de Coveliersstraat, uitgebreid naar Boomgaardestraat toe in 1898-99 en het derde kwart van de 20ste eeuw; de vleugel op hoek/Belpairestraat naar ontwerp van ingenieur-architect Léon De Vroey (zie gevelsteen) dateert van circa 1919.

In 1972 verhuisde ATEA naar het industrieterrein te Herentals waar het nog steeds bedrijvig is (telecommunicatie). De vrijgekomen gebouwen te Berchem worden sedert 1990 gerenoveerd door Ingenieurs- en Studiebureau Peeters (Hasselt).

Ateliers uit het vierde kwart van de 19de eeuw, twee en drie bouwlagen, in totaal veertien traveeën, met bakstenen lijstgevels op breukstenen plint gemarkeerd door doorlopende banden van natuursteen en traveeën indelende pilasters met sierankers, hiertussen grote rechthoekige vensters met gietijzeren overspanning en ontlastingsboog.

Vleugel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van respectievelijk negen (Coveliers-) en veertien traveeën (Belpairestraat), afgeschuinde hoek en vijf bouwlagen, constructie van gewapend beton en baksteenmetselwerk op sokkel van arduin; ritmerende lisenen met topstuk; markante witgeschilderde lateien en tussenstijlen contrasterend met vernieuwde ramen; nieuw ontwerp voor aansluiting met neoclassicistische burgerhuizen aan Belpairestraat.

De omringende arbeidershuizen werden gesloopt.

• Gemeente-archief Berchem, O.1/5, doss. 5, 3 augustus 1892.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Berchem, schetsen 1920/64.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Berchem, dossiers 25, 144; Stoomketels en Machines, dossier 2.
  • BAETENS R. e.a., Industriële Revoluties in de provincie Antwerpen, Antwerpen, 1984, p. 441-442.
  • VERHEGGEN W., Atea-Historiek, Info, 1977, nummer 1, p. 5-8.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Het bedrijf ATEA is na heel wat omzwervingen volledig opgegaan in Siemens op 1 oktober 1999. In 2007 heeft Siemens een joint venture aangegaan met Nokia, zijnde "Nokia Siemens Networks" (=NSN). Het hoofdkwartier van NSN Belgie is in Herentals, in een nieuw gebouw op de parking van het voormalige ATEA. Het oude ATEA is verkocht aan een vastgoedbeheerder, die er een bedrijvencentrum heeft van gemaakt.
Auteurs: Verhelst, Jan