• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1916 in opdracht van de Mechelse professor Frans Tessens. Het pand is centraal gelegen in de dorpskom van de Sint-Jozefparochie in Olen, naast de kerk en pastorie. Omstreeks 1999 herbestemd tot sociale woning met vijf wooneenheden in opdracht van de lokale sociale huisvestingsmaatschappij De Heibloem.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een vernieuwd zadeldak. Lijstgevel onder een uitkragende houten kroonlijst op modillons. Kleurrijk baksteenparement van rode baksteen in kruisverband verlevendigd met witte en turquoise geglazuurde baksteen als horizontale belijning en in de booglijsten. Blauwe hardstenen plint, lekdorpels en aanzetstenen.

De gevel wordt geritmeerd door getoogde muuropeningen, met twee benedenvensters en één bovenvenster per travee. De bovenvensters zijn gevat tussen geaccentueerde lisenen, en worden in de borstwering verlevendigd met kenmerkende tegeltableaus met een repetitief patroon, aanleunend bij de florale art nouveau. Aangepast schrijnwerk naar oorspronkelijk model met kenmerkende roedeverdeling in de bovenlichten. Centraal bewaarde houten, rechthoekige toegangsdeur met deurvenster, onder een getoogd bovenlicht. Rechts naast de deur is in de plint een voetschraper ingewerkt. Gesloten zijgevels en verbouwde achterzijde.

De woning wordt omgeven door een tuin, die aan de straat afgesloten wordt door ijzeren buisprofielen tussen bakstenen pijlers met hardstenen dekstenen.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Olen, 1916/5.

Auteurs: Verhelst, Julie; Hooft, Elise