erfgoedobject

Huis De Kluys

bouwkundig element
ID
216656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Kluys
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak met laat-18de-eeuwse of vroeg-19de-eeuwse lijstgevel gelegen in het begin van de Adegemstraat, binnen het gezichtsveld van de Guldenstraat en de Korenmarkt. Volgens een bouwaanvraag voor een winkelpui bestond de huidige lijstgevel al in 1837.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel verticaal geritmeerd door gevelhoge pilasters die uitlopen in houten ojiefconsoles die de kroonlijst steunen. Eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels gevat in de verdiepte gevelvelden, met spiegels op de borstweringen. Het vensterschrijnwerk werd vernieuwd naar historisch model tijdens een restauratie in 2010, toen ook de winkelpui met toegangsdeur werd vernieuwd. Verankerde bakstenen zijgevel met schouwkanalen.

In het interieur werd tijdens ontmantelingswerken in 2010 een eeuwenoude kern waargenomen, die volgens het later dat jaar ingediend bouwdossier bewaard bleef: kelder met tongewelf, moerbalken met geprofileerde balksleutels versierd met zaagtandmotief en geprofileerde natuurstenen consoles (o.a. peerkraalprofiel).

  • Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2010/1166.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Adegemstraat 1/ p. 49.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1837/41.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001011874 (1972); SME001013642 (1993).

Auteurs: Wouters, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Kluys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.