• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis gebouwd vóór 1824 (zie primitief kadasterplan) op omgekeerd L-vormig grondplan in drie bouwlagen onder gecombineerde leien schilddaken. De oudst bewaarde bouwaanvraag uit 1901 behelsde de aanpassing van een empire-lijstgevel, waarbij rondboogvensters ter hoogte van de eerste verdieping tot de huidige rechthoekige vensters werden verbouwd.

Bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel op hardstenen plint met meer uitgewerkte ordonnantie, horizontaal gemarkeerd door doorgetrokken hardstenen lekdrempels, bossage ter hoogte van de benedenverdieping en een uitkragende kroonlijst op tandlijst en klossen. Rechthoekige bovenvensters in een geriemde omlijsting onder entablement met diamantkopversieringen.

De gevel is voorts versierd met neo-Lodewijk XVI-decoraties, zoals met schijfmotief versierde spiegels tussen gecanneleerde postamenten op de borstweringen van de eerste verdieping en casementen onder de kroonlijst. Vernieuwde ramen. Bewaarde metalen rolluikkasten en getraliede houten vleugeldeur met neo-Lodewijk XVI-decoraties en marqueterie.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Adegemstraat 1, p. 120.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1901/0160.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001000004 (1969); SME001011901 (1971); SME001004915 (2005).

Auteurs: Wouters, Annelies