Huis Grote Tente

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Grote Tente

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien schilddak met eind 18de-eeuwse of 19de-eeuwse lijstgevel, mogelijk met oude kern. De vroegste vermelding van de huisnaam "de Tynte" (later "Grote Tente") in de Adegemstraat dateert volgens auteur Frans Berlemont van 1467.

Bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel verticaal geritmeerd door middel van verdiepte gevelvelden waarin de vensters gevat zijn. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting op hardstenen lekdrempels en neo-Lodewijk XVI-panelen op de borstweringen met schijfmotieven. Gevelaflijning door middel van een gestucte druiplijst en een houten geprofileerde kroonlijst. Vernieuwde ramen en verbouwde begane grond.

• Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1838/31.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001000918 (na 1901).