Huis De Drie Katten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Drie Katten

Beschrijving

Het huis nummer 151 vormde vroeger één geheel met de aanpalende nummers 153 en 155, in het laatste kwart van de 16de eeuw vermeld als het huis "De Drie Katten". Volgens het primitief kadasterplan reeds voor 1824 opgesplitst in twee panden. Rond 1913 werd het linkerdeel (perceel E 1131) nog verder opgedeeld in twee huizen (huidige nummers 151-153). In het laatste kwart van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw stond de De Drie Katten bekend als bakkerij.

Nummer 151 bestaat heden uit een voorbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok evenwijdig met de straatrichting) en een achterbouw van drie bouwlagen onder wolfsdak (nok haaks op voorbouw).

De voorgevel is een betegelde lijstgevel met verbouwde begane grond en een laat 18de- of 19de-eeuwse gevelopstand ter hoogte van de bovenste twee bouwlagen. Rechthoekige vensters op hardstenen onderdorpels. Gevelbekleding van geglazuurde witte tegels, afgewisseld met groene tegels die reminisceren naar speklagen, uitgewerkte vensterdorpels en klossen onder de houten kroonlijst. Verbouwde begane grond.

De monumentale achtergevel is een traditionele, verankerde afgeknotte puntgevel in baksteen met verwerking van natuursteen voor de hoek- en negblokken en de speklagen. De oorspronkelijke kruis- en bolkozijnen zijn verbouwd tot rechthoekige vensters en/of dichtgemetseld.

De tijdens werken in 2013 ook in het interieur aan het licht gekomen oudere kern, zal volgens het nog lopende bouwdossier behouden blijven: onder meer moer- en kinderbalkenroosteringen op natuurstenen consoles en een traditionele gordingenkap.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2013/005.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Adegemstraat 1/ p. 45.