Duitse militaire post Pionier Schlöβchen

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie tegen woning van omwalde hoeve, op 3500 meter ten zuiden van de kerk van Slijpe, op 800 meter ten westen van de kerk van Sint-Pieterskapelle. De hoeve lag net ten westen van het 'Tempelhofgeleed'. De bunker ligt op 450 meter ten zuidoosten van de betonnen artilleriestelling bij 'Fahrhof' (Brugsesteenweg 34), op 650 meter ten noordwesten van de bunker in de Kapelleweiden.

Historiek

Duitse betonnen militaire post, opgetrokken bij hoeve 'Vierdijken', die op Duitse stafkaarten werd aangeduid met 'Pionier Schlöβchen'. Vermoedelijk verwijst deze naam naar een gebruik van deze hoeve door Duitse genie-eenheden. Deze hoeve lag net achter de '2. Stelling'. Deze Duitse stelling werd opgetrokken vanaf het westen van Middelkerke via Slype en Sint-Pieterskapelle tot Keiem en bestond voor wat het 'Marinegebiet' betreft uit een dertigtal kleine weerstandsnesten voor infanterie. 'Pionier Schlöβchen' lag tussen de weerstandsnesten 24 en 25 in. Bij deze hoeve werden tijdens de oorlog onder meer heel wat barakken opgetrokken. Ten oosten van de hoeve zijn munitiedepots ingericht.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post. Het beton is aan de buitenzijde gegoten tegen een houten bekisting. De constructie heeft min of meer een rechthoekige plattegrond, met een uitsprong aan zuidelijke zijde, in zuidwestelijke richting. Deze uitsprong bevat een opening, waarin horizontale tralies steken. Aan oostelijke zijde zit een deuropening, met bewaarde stalen deur en een vensteropening, afgesloten met een stalen luik.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten, Schore (Plan Directeur Armée Belge), 3/11/1915, 19/12/1917, 20/3/1918, 1/8/1918.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s W.O. I (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Franse luchtfoto’s 18/3/1916 (dianummer 2208, FID 1725), 3/5/1917 (dianummer 2218, FID 1735), 7/5/1917 (dianummer 2224, FID 1741), 3/2/1918 (dianummer 2230, FID 1747); Belgische luchtfoto 16/3/1918 (dianummer 2232, FID 1749); Britse luchtfoto 21/10/1917 (dianummer 2229, FID 1746).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten W.O. I, Stellungskarte f.d. Küstenabschnitt, Blatt IV, 18/5/1917; Leffinghe (Target Map No. 4), 1/9/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Région de St. Pierre-Cappelle, 15/12/1917; s.n. (Duitse kaart), 3/1918.
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Batteriekarte Gruppe Nord, Blatt XXVIII, 10/10/1918.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.

Auteurs: Decoodt, Hannelore