Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand

Gemeente Gingelom

• Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand

Beschrijving

Achter deze kapel zou zich een middeleeuwse leprozerij bevonden hebben; resterende kelderfundamenten en waterputten in de bodem.

Rechthoekige veldkapel onder zadeldak met luifel (kunstleien), opgetrokken in neo-Maasstijl en gedateerd 1930 (gevelsteen).

Baksteenbouw met verwerking van mergelsteen voor banden en hoekstenen van deur en vensters. Noordpuntgevel begrensd door hoeklisenen en voorzien van mergelbanden. Gedrukte spitsboogdeur (getralied).

Mobilair: Sint-Elooi, gepolychromeerd hout (18de eeuw); gekroonde Onze-Lieve-Vrouw, gepolychromeerd hout (18de eeuw); gestoffeerde Madonna met kind (19de eeuw).