Duitse militaire post hoeve Ponderosa

Beschrijving

Bovengrondse militaire constructie ten oosten van de gebouwen van hoeve 'Ponderosa', ten noordwesten van de kruising van de weg Zevekote-Leffinge over de autostrade E40, op 3200 meter ten zuiden van de kerk van Leffinge. Ten zuidoosten van deze hoeve zijn nog verschillende Duitse militaire posten bewaard.

Historiek

Duitse militaire constructie, opgetrokken bij een hoeve, die versterkt zou worden tot weerstandsnest nummer 14 van de Duitse 'Flandern I Stellung' en tegelijk zou fungeren als brigade commandopost.

Vanaf eind 1916 begon men met de uitbouw van de 'Flandern I – Stellung', achter (ten oosten van) de tweede Duitse stelling (die liep van Middelkerke, via Slijpe en Sint-Pieterskapelle tot Keiem). Deze 'Flandern I – Stellung' begon in Raversijde en liep via Leffinge en Zevekote naar Zande. Daar liep deze stelling verder op het gebied van het Duitse Vierde Leger zuidwaarts richting Ieperboog. Het deel van de 'Flandern I – Stellung' in het 'Marinegebiet' bestond uit 18 weerstandsnesten met stevige betonnen mitrailleurposten, loopgraven en verschillende rijen prikkeldraadversperringen. Op sommige plaatsen werden boerderijen versterkt en in de stelling geïntegreerd. Via 'Riegels', hoofdzakelijk bestaande uit prikkeldraadversperringen, werd deze 'Flandern I – Stellung' verbonden met de Duitse '2. Stellung'. Deze hadden tot doel eventuele doorgedrongen aanvallers op te houden.

De hoeve werd op Belgische stafkaarten aangeduid met 'Ferme des Flots Bleus'. Op een Duitse stellingenkaart van 25 november 1917 staat ook 'Brigade U' ('U' staat voor 'Unterstand') en een symbool voor commandopost bij de hoeve aangegeven. Op en rond de hoeve verschijnen tijdens de oorlog meer en meer structuren, waaronder bunkers en barakken en iets verder ook munitiedepots. De bewoner heeft weet van twee betonnen constructies bij de hoeve, die zijn afgebroken. Opvallend bij de bewaarde constructie zijn de dunne muren en dak en de opening aan oostelijke zijde.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan en dunne muren en dak. De muren van deze constructie zijn (deels) met baksteen opgetrokken en gecementeerd. Aan oostelijke zijde zit een grote rechthoekige opening met gecementeerde omlijsting en bewaarde hengsels, nu deels opengebroken. Aan noordelijke zijde zit een deuropening. Opvallend zijn de bewaarde houten latten tussen de ijzeren balken in het plafond.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Franse luchtfoto 28/8/1916 (dianummer 2204, FID 1721); Britse luchtfoto’s 22/10/1917 (dianummer 2270, FID 1805), 5/6/1918 (dianummer 2987, FID 1565), Belgische luchtfoto 19/5/1918 (dianummer 6652, FID 6052).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Stellungskarte f.d. Küstenabschnitt, Blatt IV, 18/5/1917; Leffinghe (Target Map No. 4), 1/9/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.