Huis Roomen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Roomen

Beschrijving

Het handelshuis op de hoek van de Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouwestraat klimt in kern minstens op tot het midden van de 16de eeuw. De oudst weergevonden vermelding van de huisnaam "Roomen" komt voor in de belastingen op het huisgeld van 1593. Volgens de Historische saemensprake (1776) kreeg het huis kort vóór 1776 een stenen gevel. In het begin van de 19de eeuw stond het huis bekend als een brandewijnstokerij met een "schone achterplaats" en in 1812 ook als herberg. Een bijhorend achterhuis droeg toen de naam "klein Roomen".

Rond 1864 werd een huis in het begin van de Onze-Lieve-Vrouwestraat (huidige nummer 2) geïncorporeerd (zie kadastrale registratie). Een bouwaanvraag uit 1885 voor de opdeling in twee winkelhuizen toont als reeds bestaande toestand de huidige homogene gevelconfiguraties van drie bouwlagen en zes traveeën aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat en drie traveeën aan de Korenmarkt. Na oorlogsschade op 1 mei 1944 werden de woningen Korenmarkt 11 en Onze-Lieve-Vrouwestraat 2 hersteld en beide voorzien van een eigen dakverdieping. Tijdens een plaatsbezoek in 2007 aan het licht gekomen oudere kern met onder meer houten moerbalken op geprofileerde consoles, volgens bouwdossier van 2012 behouden. Ook volgens dit bouwdossier zal de handelsruimte op de benedenverdieping samengevoegd worden met de benedenverdieping van Korenmarkt 13.

Hoekpand van vier (Onze-Lieve-Vrouwestraat) en drie (Korenmarkt) traveeën over drie bouwlagen onder een leien mansardedak met een geprononceerde houten kroonlijst op klossen. Glad bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevels met rechthoekige vensteropeningen op witgeschilderde hardstenen dorpels waaronder panelen met oren.

De gevel aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat is deels voorzien van bossagevoegen met hanenkam en een sluitsteen boven de twee rechthoekige vensteropeningen. Eenvoudig houten vensterschrijnwerk, met glas-in-loodramen. Horizontale gevelaflijning door middel van een druiplijst waarboven smeedijzeren X-ankers. Leien mansardedak van na de Tweede Wereldoorlog met houten dakkapellen voorzien van neo-Lodewijk XVI-paneelwerk.

Tegen de gevel aan de Korenmarkt hangt een herdenkingsplaat "Hier woonde weled. Heer Messire Benoit de-Saulcy-dit-de-Bellefroid". Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2012/0003.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Korenmarkt, 48.
  • Stadsarchief Mechelen, Kranten, G 6: Wekelyks bericht voor de stad ende provincie Mechelen van Mechelen, 1776.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1945/0013.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001000688, SME001000822, SME001010234, SME002000100, SME001004078.

Auteurs: Wouters, Annelies