Stadswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Onze-Lieve-Vrouwestraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwestraat 46, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Handelswoning met neoclassicistische lijstgevel van vijf traveeën en drie en halve bouwlagen onder een pannen schilddak met oude kern, die vermoedelijk teruggaat op het huis "den Ooievaar" waarvan de oudste vermelding dateert uit 1411. "Den Ooievaar" was op het einde van de 18de eeuw in gebruik als herberg of 'factorije'.

In 1857 diende eigenaar Borgers een bouwaanvraag in voor de samenvoeging van twee oudere woningen en de verbouwing tot het huidige bouwvolume door verhoging van de bovenverdiepingen en het gelijkvormig maken van de gevels. De linker woning had tot 1857 een lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak; de rechts aanpalende woning was lager en omvatte slechts twee traveeën en twee bouwlagen onder een frontongevel.

Onze-Lieve-Vrouwestraat 46 werd in 2006-2008 samen met Onze-Lieve-Heerstraat 6 en Ziekeliedestraat 27-29 herbestemd en verbouwd tot polyvalente ruimte, kantoorruimte, appartementen en woningen naar plannen van architect Nico Leysen, grotendeels met behoud van de historische kern (onder meer oud metselwerk, moer- en kinderbalken, zolderingen en dakspanten).

De voorgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat is heden een grotendeels wit gekaleide (ter hoogte van de begane grond bepleisterde) bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en drie en halve bouwlagen onder houten omlopende kroonlijst. Horizontale gevelbelijningen door een hardstenen kordonlijst boven de verbouwde begane grond en door de omlopende, sterk uitkragende kroonlijst en de geprofileerde druiplijst onder de lage vensteropeningen van de halve bovenste verdieping.

Rechthoekige vensteropeningen met hardstenen onderdorpels. Vernieuwd schrijnwerk naar typologie van 19de-eeuws vensterschijnwerk.

Verankerde, wit gekaleide zijgevels met rechthoekige gevelopeningen aan de Lieve-Heerstraat en de noordwestelijk opengemaakte gang, waar nieuwe balkons werden toegevoegd.

  • Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2006/0974.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1, 23.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1857/56.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be, SME001003256 (1789).

Bron: -

Auteurs: Wouters, Annelies

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Onze-Lieve-Vrouwestraat

Onze-Lieve-Vrouwestraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.