Huis Lieve Vrouwken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Lieve Vrouwken

Beschrijving

Volgens de eind 18de-eeuwse 'Oostenrijkse huisnummering' hoorde Onze-Lieve-Vrouwestraat nummer 48 toen samen met het huidige nummer 50, waarvan het in of kort na 1824 kadastraal werd afgesplitst. In 1832 nog beschreven als het "Lieve Vrouwken, wezende twee woningen onder eenen voorgevel". In 1902 werd de bovenverdieping verhoogd en het dak aangepast. Verbouwd naar ontwerpen van architect Karel Beeck uit 2001 en 2009 met respect voor de oude kern en de historisch waardevolle elementen (onder meer kelder met ribgewelven, houten balkenroosteringen, geprofileerde natuurstenen consoles, houten spiltrap, gotische schouw met geprofileerde wangen en de onderste jukken van de houten dakconstructie). In 2009 opnieuw samengevoegd met nummer 50.

Hoekpand met de Lieve-Heerstraat van drie bouwlagen onder afgesnuit pannen zadeldak (nok loodrecht op de Onze-Lieve-Vrouwestraat). Verankerde en glad bepleisterde lijstgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat van drie traveeën en drie bouwlagen onder houten omlopende kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensteropeningen op geschilderde hardstenen lekdorpels. Vernieuwde ramen en verbouwde begane grond.

Verankerde bakstenen zijgevel met rechthoekige gevelopeningen aan de Lieve-Heerstraat. Sporen van gewijzigde vensters en natuurstenen speklagen. Vernieuwde ramen en poort.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2001/0713, 2009/0467.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1, p. 31.