Huis Lieve Vrouwken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Lieve Vrouwken

Beschrijving

Handelshuis palende aan de als monument beschermde refuge van Grimbergen, bestaande uit een voor- en achterhuis met zijgevel aan de koer van de refuge.

Volgens de laat 18de-eeuwse 'Oostenrijkse huisnummering' hoorde Onze-Lieve-Vrouwestraat nummer 50 aanvankelijk bij het huidige nummer 48, waarvan het kadastraal werd afgesplitst in of kort na 1824. In 1832 nog beschreven als het "Lieve Vrouwken, wezende twee woningen onder eenen voorgevel".

Volgens een 19de-eeuwse prent van J.B. De Noter had het huis vroeger een verankerde trapgevel met kruisvensters. Voor de aanpassing tot lijstgevel is geen bouwaanvraag te vinden. Een bouwaanvraag uit 1917-1918 betrof de verhoging van een reeds bestaande lijstgevel en de toevoeging van een balkon, dat bij de restauratie en samenvoeging met nummer 48 in 2009-2010 naar ontwerp van architect Karel Beeck weer verwijderd werd.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (evenwijdig aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat) met glad bepleisterde neoclassicistische lijstgevel met houten omlopende kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensteropeningen binnen een geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen. Doorgetrokken hardstenen lekdorpels op guttae (gestileerde druppels). Vernieuwde ramen en verbouwde begane grond.

Verankerde, opgehoogde bakstenen zijgevel met gevelvlechtingen in de oude kern.

Volgens een plaatsbezoek uit 2008 bezit het huis een oude kelder met tongewelf. Voorts een 19de-eeuwse trap en vloer- en wandtegels uit de eerste decennia van de 20ste eeuw.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2009/0467; 2010/1085.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1, 31.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1917-1918/0065.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001005715 (J.B. De Noter, 1777), refuge abdij van Grimbergen SME001003563 (1824), SME001000242 (18 juli 1968), SME001000634 (s.d.).

Auteurs: Wouters, Annelies