erfgoedobject

Winkelpand

bouwkundig element
ID
216692
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216692

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen, volgens een kadastrale mutatieschets gebouwd vóór 1875 als uitbreiding van het handelshuis op de hoek van de Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Een bouwaanvraag uit 1885 voor de opdeling in twee winkelhuizen en de plaatsing van twee winkelpuien toont een groot hoekpand met homogene gevels in drie bouwlagen van zes traveeën aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat en drie traveeën aan de Korenmarkt. Naar een bouwaanvraag uit 1933 werden veranderingswerken uitgevoerd aan de gevel en aan het zadeldak, dat werd verbouwd tot mansardedak met dakkapel.

Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen op hardstenen dorpels. Art deco-gevelafwerking met kubisch paneelwerk in de cementbepleistering. Horizontale gevelaflijning door middel van een houten gootlijst. Leien mansardedak met houten dakkapel. Vernieuwde ramen en verbouwde begane grond.

Volgens een bouwaanvraag van 2012 zullen de twee bovenverdiepingen worden verbouwd tot appartementen en samengevoegd met de respectievelijke verdiepingen van Korenmarkt 13.

  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1, 2.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1885/0107, 1933/0210.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be, SME002001491 (1970).

Auteurs: Wouters, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216692 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.