Toegang Britse medische post

Beschrijving

Bijna bovengronds bouwwerk, gelegen achter in tuin bij garage naast (ten zuidoosten van) Astridlaan 50, in het centrum van Nieuwpoort.

Historiek

Naar verluidt toegang tot een 'Dressing Station Tunnel' in Nieuwpoort, aangelegd door de '257th Tunnelling Company, Royal Engineers'. De tunnel zou een verbinding gevormd hebben tussen de 'Rue Haute Tunnel', onder de huidige Hoogstraat en een Britse medische post ('dressing station'), op de hoek van de huidige Astridlaan en de Ankerstraat, te situeren onder het huidige appartementsgebouw en de achterliggende garages. De tunnel zou ongeveer 180cm hoog en 90cm breed geweest zijn met een diepte tussen de drie en vijf meter. De medische post zou bij benadering 25 meter lang, negen meter breed en twee meter hoog geweest zijn, op een diepte van ongeveer drie meter onder het maaiveld.

Beschrijving

Restant van een groter bouwwerk, grotendeels opgetrokken met baksteen. Het resterende deel bestaat uit een gebogen gang, die via zeven treden bereikt kan worden. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen. Aan noordoostelijke zijde is de gang dichtgemetseld. Er zijn sporen van elektriciteitskabels. De muur uit betonstenen aan zuidelijke zijde zou ook tot het bouwwerk horen.

• LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.
  • JACOBS K. 2007: Nieuwpoort, sector 1917, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

De datering van deze bouwwerken kan in twijfel getrokken worden. Baksteen werd gebruikt bij heel wat militaire infrastructuur uit de Tweede Wereldoorlog. Afgaande op de fysieke kenmerken van de betonstenen is duidelijk dat minimum de losstaande muur uit de Tweede Wereldoorlog dateert. Mogelijk betreft het hier in oorsprong militaire infrastructuur uit de Eerste Wereldoorlog, die verder uitgebouwd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.