erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
21670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21670
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Woonhuis van voormalig gesloten hoevecomplex uit de 17de eeuw, sterk verbouwd en opgesplitst in twee woningen (19de en 20ste eeuw) zodat het oorspronkelijk aspect volledig verloren ging.

Aan de Truilingenstraat zijn nog sporen te zien (hoekblokken) van het poortgebouw. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met verlaagde nok en zijgevels, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen voor de vlakke omlijstingen, plint en bordes. Bakstenen plint met kalkstenen waterlijst. Sporen van verdwenen hoekblokken in het metselwerk. Aan de erfzijde: rechthoekige vensters op de eerste bouwlaag (verbouwde kruiskozijnen), drie bolkozijnen op de zolderverdieping, en rechthoekige deur met ovaal bovenlicht gevat in een rechthoekige omlijsting. In de achtergevel, vensters zoals in de erfzijde; rechthoekige deur met erboven getralied venstertje.

Rechts, aansluitend bij het vermelde woonhuis, midden 19de-eeuws dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (golfplaten) met zelfde nokhoogte maar verschillende dakhelling als het oudste woonhuis. Bakstenen gebouw met verwerking van kalksteen, op een gecementeerde plint. In de vooruitspringende voorgevel: centrale, rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting op neuten en bordes, geflankeerd door beluikte rechthoekige venster met kalkstenen latei en lekdrempel. Op de zolderverdieping, smalle rechthoekige venstertjes met kalkstenen latei en lekdrempel. In de onderkelderde achtergevel, gemetste halfronde zoldervenstertjes.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.