Duitse betonnen muur IJzerdijk

Beschrijving

Betonnen muur, opgetrokken uit Duitse betonstenen, langs de voormalige noordoostelijke oever van de IJzer, ter hoogte van de Kerkhoekstraat. Iets meer westwaarts is een Duitse bunker bewaard. Na de aanleg van een steviger dijk ten noordoosten van deze oorspronkelijke IJzeroever, werden grote delen van de oorspronkelijke oever, inclusief deze betonnen restanten bewaard en geïntegreerd in een brede ecologische oeverzone.

Historiek

Restanten van Duitse militaire infrastructuur uit de Eerste Wereldoorlog, oorspronkelijk opgetrokken langs de noordoostelijke IJzeroever, die de Duitse frontlijn vormde. Ten westen van de IJzer was het gebied bijna volledig geïnundeerd en waren Duitse en Belgische voorposten ingericht, die via brugjes over de IJzer en passerellen bereikt konden worden. In dit overstroomd gebied net ten westen van onderhavige constructie lagen onder meer de Duitse 'Feldwachen' (voorposten) bij Grote Hemme, Hemme Brug en Violette. De exacte functie van de muur is niet gekend.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 19/12/1917, Ramscappelle (Plan Directeur Armée Belge), 20/3/1918.
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Batteriekarte Gruppe Nord, Blatt XXVIII, 10/10/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Dixmude Nord, Blatt I, 18/4/1917.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.