Duitse schakelpost voor telefoonverbindingen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse telefoonpost

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire post tegen straatzijde, ter hoogte van Loviestraat 11, op 450 meter ten noordoosten van de bunker bij Loviestraat 12, op 1900 meter ten zuidoosten van de kustlijn, op 2750 meter ten noordwesten van de kerk van Slijpe.

Duitse telefoonpost uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij de bouw van de Atlantikwall werd veel aandacht besteed aan de communicatie tussen de verschillende weerstandsnesten, steunpunten, commandoposten, geschutsopstellingen, radarinstallaties en observatieposten. Telefoonverbindingen speelden hierbij een belangrijke rol. De kabels werden twee meter in de grond ingegraven en waren omwikkeld met metaal of in de meer kwetsbare zones beschermd door een betonnen omhulsel. De aanleg en onderhoud van de kabelverbindingen was het werk van de afdeling 'Festungs-Kabelbauzug'. In de hoofdkwartieren werden betonnen communicatiebunkers van het type 'R616' en 'R617' geïntegreerd. Om storingen op te sporen werden aan het telefoonnet kleine betonnen bunkers gebouwd, de zogenaamde 'Kabelschaltstelle', die dienst deden als schakelpost. Ze werden opgericht daar waar verschillende lijnen elkaar kruisten of op elkaar aansloten, meestal buiten de gevechtszone. Doordat de schakelposten de verbindingslijnen in kleinere afstanden verdeelden konden beschadigingen sneller opgespoord worden.

Er bestonden uiteenlopende ontwerpen van dergelijke schakelposten. Achter de Belgische kust is vaak type 2 van 'Kabelschaltstelle type C' terug te vinden. Dit type bestaat uit één kamer van 140 x 150 centimeter, met een wanddikte van maximaal 160 centimeter. Als camouflage werd het dak bedekt met aarde en gras. Links van de ingang was er een nis voor een externe verbindingsdoos. In de bunker zelf waren de verbindingsdozen tegen de wand aangebracht. De meeste 'Kabelschaltstelle' hebben luchtgaten die condensatie moeten tegengaan, dit om de contactpunten van de leidingen vrij te houden van roestvorming. De toegang was meestal afgesloten met een stalen deur, type 446PO1. Het cijfer '512' dat aan binnenzijde op de bunker is aangebracht, is een volgnummer.

Beschrijving

Kleine, ongeveer vierkante betonnen militaire post. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Op het dak steken ijzers uit, wellicht voor het bevestigen van camouflageschermen. Tegen de zuidelijke rand van het dak steekt een ronde opening met buis. In de zuidelijke zijmuur steekt eveneens een ronde opening.

Toegang aan oostelijke zijde, met ernaast een kleine nis. De muren binnenin zijn gewit. Op de muur tegenover de toegang is het cijfer '512' aangebracht.

• LAMBRECHT E. 2013, Knokke-Heist en de Atlantikwall. Schakelposten en schakelputten voor telefoonverbindingen, Cnocke is hier, 50a, 33-36.
  • German WWII Telephone Bunkers (at the Belgian coast) [online], http://atlantikwallbelgiumboulogne.x10host.com/atlant/kb-kss/kb-kss.htm (geraadpleegd op 28 augustus 2014).

Auteurs: Decoodt, Hannelore