Duitse militaire post Schleusenhof

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post bij het 'Sluishof' (zie opschrift), tegen de oostelijke zijde van hoevegebouwen aan gelegen. De deels omwalde hoeve ligt net ten zuiden van de Vladslovaart, net ten noorden van de autostrade E40, op 1400 meter ten noordoosten van de kerk van Mannekensvere.

Historiek

Duitse militaire post bij een hoeve 'Ferme de l’Eclusette' op Belgische militaire stafkaarten genoemd, 'Schleusenhof' op Duitse militaire stafkaarten. De hoeve lag achter (ten oosten van) de Duitse '1. Stellung', ten westen van de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. In deze omgeving werden veel batterijen opgesteld. Deze hoeve fungeerde in 1915 en 1916 (en vermoedelijk ook later) als commandopost voor bataljons en regimenten. Vermoedelijk was deze bunker reeds in het voorjaar van 1916 opgetrokken.

Volgens Belgische stafkaarten was er waarschijnlijk iets ten oosten van de hoevesite een commandopost gelegen (zie aanduiding "P.C.?"), terwijl er ook een bunker wordt gesitueerd in de zuidwestelijke hoek van de hoevesite. Onderhavige bunker hadden de cartografen echter niet gedetecteerd.

Beschrijving

Rechthoekige betonnen constructie, deels opgetrokken met betonstenen. Aan de oostelijke dakrand zijn pogingen ondernomen om de bunker af te breken. Smalle toegang aan oostelijke zijde, met ernaast een vensteropening. Het plafond is versterkt met ijzeren profielen, die tegen elkaar zijn geplaatst.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Franse luchtfoto’s 18/3/1916 (dianummer 4526, FID 3505), 7/5/1917 (dianummer 4541, FID 3646), Belgische luchtfoto’s 28/4/1916 (dianummer 4540, FID 3645), 25/9/1918 (dianummer 4544, FID 3649).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/8/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport, 12SWI, Ed 3A, 25/7/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917, 1/6/1918; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917;
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/1/1918, 5/9/1918.
  • TANNEN e.a. 1936: Das Kaiserliche Marine-Infanterie-Regiment Nr. 3 in den Stürmen des Weltkrieges von 1914-1918, Thüringen.

Auteurs: Decoodt, Hannelore