is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post Kleiner Hof
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker Kleiner Hof
Deze vaststelling was geldig van tot
Min of meer bovengrondse betonnen constructie bij gebouwen van hoeve Loviestraat 12, ook wel ’t Lindenhof genoemd. De constructie ligt op twee kilometer van de kustlijn, op drie kilometer ten noordwesten van de kerk van Slijpe.
Duitse bunker, opgetrokken bij 'Kleiner Hof' of 'Ferme Timide', aldus de toegekende benaming op Duitse respectievelijk Belgische militaire stafkaarten. Langs de Loviestraat, op Duitse stafkaarten aangeduid met 'Langestraβe' waren heel wat camouflageschermen opgetrokken, wellicht bedoeld om de vele batterijen in de omgeving voor de vijand te maskeren. Iets ten noorden van de hoeve passeerde een smalspoor richting front. De bunker is duidelijk waarneembaar op luchtfoto’s uit de zomer van 1917. Tegen het einde van de oorlog takt een smalspoor af, richting de bunker, aldus Belgische stafkaarten.
Opvallend aan de constructie zijn de verschillende soorten openingen die terug te vinden zijn aan alle zijden van de bunker.
Halfondergrondse betonnen militaire constructie. Het beton is, voor zover zichtbaar, gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is vermoedelijk één à anderhalve meter dik en bevat minimum één vierkante opening (verluchting). De constructie is meerhoekig, met een bijkomende muur aan zuidoostelijke zijde (tegenover de toegangen van de bunker) en een lagere, deels gebogen muur bij de noordoostelijke en zuidwestelijke hoek. De muur tegenover de toegangen bevat minimum twee openingen, die naar buiten toe versmallen. Aan de zuidoostelijke kant van de bunker zitten twee toegangen, waarvan één dichtgemaakt is, met ertussen een kleinere vierkante opening, die schuin omhoog loopt. Het plafond boven de toegang is versterkt met ijzeren balken. In de drie andere muren zit telkens een schietopening. In de noordwestelijke en westelijke hoek zit telkens nog een hogere opening.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)