Villa des Pinsons

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Pinsons

Beschrijving

Een cottagevilla die rond 1907 werd gebouwd in het Schotenhof, een villawijk die vanaf het begin van de 20ste eeuw werd ontwikkeld. Opdrachtgever was de "S.A. pour l'Exploitation commerciale et industrielle de la banlieue d'Anvers."

Historiek

Op 26 augustus 1904 werd de immobiliënmaatschappij "Domaines de Schotenhof" opgericht door enkele Antwerpse kooplieden. Zij hadden gronden (324 hectare) van de voormalige abdij van Villers aangekocht van de familie Le Sergeant d'Heudecourt. Ze verkavelden de gronden voor de bouw van riante buitenverblijven. Villa Des Pinsons, op de hoek van de Vinken- en de Patrijzenlei is een representatief voorbeeld van de buitenverblijven in ruime siertuin die er toen werden gebouwd. De oorspronkelijke residenties werden voornamelijk gebouwd in cottagestijl, eclecticisme of de meer avant-garde art-nouveau- en later art-decostijl. Men gaf de voorkeur aan ontwerpen met een eigen identiteit, kleinschalige kasteelvilla's en een intieme, pittoreske vormgeving.

Beschrijving

Villa Des Pinsons is een typevoorbeeld van een villa in cottagestijl: de rode bakstenen gevels zijn grillig vormgegeven met toevoeging van erkers, balkons en terrassen, het pannen dak wordt gecombineerd met dakkapellen en dakschilden, er is een opvallend gebruik van hout voor terras en balkonleuningen en voor pseudovakwerk.

De villa telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een pannen zadeldak. De volledige woning is onderkelderd, met een verhoogde begane grond op een hardstenen plint. De toegang tot de woning zit in de noordelijke zijgevel, oorspronkelijk toegankelijk via een groot open terras onder een ver overkragend dakschild. Dit typische element uit de cottagestijl is nu verbouwd tot een gesloten veranda, waarin het originele pseudovakwerk deels is bewaard.

De straatgevel van Villa Des Pinson is een afgeknotte puntgevel in rode baksteen met witte banden. Centraal een tweezijdige bakstenen erker met bovenliggend balkon, dat met een afdakje overluifeld is. Segmentbogige vensters met rollagen in rode en witte baksteen. De achtergevel van de woning is eveneens een afgeknotte puntgevel met eenzelfde parement. Een lage aanbouw in rode baksteen onder lessenaarsdak leunt tegen de achtergevel aan. Vensteropeningen, wisselend van vorm zijn onregelmatig verspreid over de gevel. Tegen de zuidelijke lijstgevel, opnieuw met een rood bakstenen parement en witte lijsten, is een recente, grote lage veranda gebouwd.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Schoten, 1ste afdeling sectie D, 1907/42.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Leggers, Schoten, 1ste afdeling sectie D, art. 923.
  • FEXER C. 2010: Inventaris lokaal onroerend erfgoed gemeente Schoten, onuitgegeven onderzoek in opdracht van de gemeente Schoten.