Landelijk woonhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Vrijstaand pand met een voortuintje, gelegen op een verhoogde berm, afgeboord met een hardstenen muur. Kadastraal geregistreerd in 1892 als deel van een groot, deels ommuurd, complex met losse U-vormig ingeplante bestanddelen, waaronder broeikassen, een "broeikot", een huis en een klein zomerhuisje. Het geheel was eigendom van Paul-Jan Houyoux-Richald, een advocaat uit Brussel.

Het complex was symmetrisch opgevat, met centraal dit pand, vermoedelijk het huis, aan straatzijde geflankeerd door twee dubbel zo brede broeikassen, waarachter, haaks er op, telkens nog eens een grote broeikas was gebouwd. Het zomerhuis, met cirkelvormig grondplan, lag achteraan op het perceel.

In 1959 is het perceel in handen van A. Rolin, die achterin een villa laat oprichten. Volgens het situatieplan bij de bouwaanvraag is op dat ogenblik nog de "grande serre" rechts van dit pand bewaard. Het pand zelf wordt er als "chalet" aangeduid. De broeikas links van het pand is op dat ogenblik al vervangen door de nu nog deels bewaarde "jardin d'hiver", waarvan de grondvorm kadastraal geregistreerd werd in 1916.

Breedhuis met onregelmatige travee-indeling en twee en een halve bouwlaag met verhoogde begane grond, onder rood, overkragend pannen zadeldak (nok parallel met de straat). Lijstgevel met rood bakstenen parement op gecementeerde plint. Gebruik van, natuursteen en cementbepleistering voor de speklagen en de platte bandomlijstingen van de steekboogvormige muuropeningen, refererend aan de traditionele bak- en zandsteenstijl. Deuropening in de derde travee op de benedenverdieping.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 21/8/59.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling I,1892/6, 1916/2.

Auteurs: De Houwer, Veerle