Pastorie Sint-Willibrordusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Brecht
Deelgemeente Brecht
Straat Sint Willebrordusstraat
Locatie Sint Willebrordusstraat 12, Brecht (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2014 (inventarisatie: 29-11-2013 - 30-11-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Willibrorduskerk werd ontworpen door provinciaal architect Eugeen Gife. De plannen in het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen dateren van 1871-1872.

De pastorie is gelegen achter de kerk (ten zuiden), vlakbij het kerkhof, en ligt op die manier achter de huizenrij van het dorp, uitkijkend op de omliggende akkers. Het gaat om een vrijstaande woning in een omhaagde tuin, met de voorgevel op het oosten gericht.

De pastorie is een rode baksteenbouw op een rechthoekige plattegrond, met tegen de rechter zijgevel een lage aanbouw. Het pand is later uitgebreid met een langgestrekte aanbouw haaks tegen de achtergevel van de lage aanbouw.

De pastorie heeft een dubbelhuisstructuur van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak, wat typisch is voor landelijke 19de-eeuwse pastorieën. De bouwstijl is sober en functioneel, wat typerend is voor de pastorieën die Eugeen Gife ontwierp.

In de voorgevel een centraal deurrisaliet, geaccentueerd door de gebogen kroonlijst, de zijtraveeën zijn gemarkeerd door vlakke pilasters. Licht getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en een rollaag met natuurstenen sluit- en hoekstenen. De lage aanbouw telt twee traveeën en heeft dezelfde vensters als het hoofdgebouw.

Eenvoudige plattegrond, met centraal de inkomhal, die toegang geeft tot twee kamers links en rechts tot een voorkamer en de daarachter liggende, haakse traphal. In de aanbouw badkamer en keuken.

  • Agentschap Onroerend Erfgoed, Archief tekeningen en plannen KCML, nummer A610.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint Willebrordusstraat

Sint Willebrordusstraat (Brecht)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.