erfgoedobject

Pastorie Sint-Willibrordusparochie

bouwkundig element
ID
216728
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216728

Juridische gevolgen

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Willibrorduskerk werd ontworpen door provinciaal architect Eugeen Gife. De plannen in het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen dateren van 1871-1872.

De pastorie is gelegen achter de kerk (ten zuiden), vlakbij het kerkhof, en ligt op die manier achter de huizenrij van het dorp, uitkijkend op de omliggende akkers. Het gaat om een vrijstaande woning in een omhaagde tuin, met de voorgevel op het oosten gericht.

De pastorie is een rode baksteenbouw op een rechthoekige plattegrond, met tegen de rechter zijgevel een lage aanbouw. Het pand is later uitgebreid met een langgestrekte aanbouw haaks tegen de achtergevel van de lage aanbouw.

De pastorie heeft een dubbelhuisstructuur van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak, wat typisch is voor landelijke 19de-eeuwse pastorieën. De bouwstijl is sober en functioneel, wat typerend is voor de pastorieën die Eugeen Gife ontwierp.

In de voorgevel een centraal deurrisaliet, geaccentueerd door de gebogen kroonlijst, de zijtraveeën zijn gemarkeerd door vlakke pilasters. Licht getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en een rollaag met natuurstenen sluit- en hoekstenen. De lage aanbouw telt twee traveeën en heeft dezelfde vensters als het hoofdgebouw.

Eenvoudige plattegrond, met centraal de inkomhal, die toegang geeft tot twee kamers links en rechts tot een voorkamer en de daarachter liggende, haakse traphal. In de aanbouw badkamer en keuken.

  • Agentschap Onroerend Erfgoed, Archief tekeningen en plannen KCML, nummer A610.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Willibrordusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216728 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.