Hoeve Joris

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Borlo
Straat Daalstraat
Locatie Daalstraat 12, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Joris

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met zuidoostelijke gevel aan de straatzijde. Voormalig hoevecomplex uit de 17de eeuw, thans opgesplitst in twee landbouwbedrijven; woonhuis en poortgebouw daterend van 1665 (muurankers in de straatgevel vormen nog het getal 65) en gebouwd in Maasstijl, doch sterk verbouwd tijdens de tweede helft 18de, 19de en 20ste eeuw.

Het poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met verlaagde nok kreeg een rechthoekige inrijpoort onder houten latei in plaats van de rondbooginrijpoort met negblokken waarvan de aanzet bewaard bleef, samen met een hoog gestoken bolkozijn met negblokken.

Woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Baksteenbouw met verwerking van kalksteen voor de omlijstingen. Zuidelijke voorgevel, gedeeltelijk verscholen achter recente bijbouwen. Toch nog zichtbaar zijn een tweetal dichtgemetste kloosterkozijnen met negblokken en ontlastingsboog, de ontlastingsboog van een verdwenen kruiskozijn en de dichtgemetste rondboogdeur ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met negblokken en krammen en rechthoekig bovenlicht onder een ontlastingsboogje. In de eerste travee van de voorgevel, dichtgemetst steekboogvenster met trapezoïdale sluitsteen, uit de tweede helft van de 18de eeuw. In de verlengde oostelijke zijpuntgevel aan de straatzijde, twee getraliede beluikte kruiskozijnen met negblokken onder gekoppelde ontlastingsbogen, overspannen door een grote ontlastingsboog; hierboven een bolkozijn met negblokken en een lichtgleuf met ontlastingsboogje. De plint, hoekband en rechthoekig venstertje met negblokken werden met similibepleistering afgewerkt. Noordelijke achtergevel volledig verbouwd tijdens de 20ste eeuw. Verlaagde zijgevels.

  • ROBIJNS, F., Mielen-boven-Aalst, s.l., 1938, pagina 44.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Mielen-boven-Aalst

Borlo (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.