Pastorie Sint-Barbaraparochie

Beschrijving

Neogotisch getinte pastorie, kadastraal geregistreerd in 1900 op een L-vormige plattegrond. Voorafgegaan door een voortuin, ommuurd met een ijzeren hek met pijlpuntmotief op een bakstenen sokkel en tussen bakstenen pijlers met vlakke, hardstenen afdekking.

Onderkelderde baksteenbouw van twee tot drie bouwlagen, onder haaks in elkaar gewerkte zadeldaken. Decoratieve details in hardsteen en dito plint met verwerking van breuksteen. Combinatie van een brede venstertravee met lijstgevel links en een vooruitspringende puntgevel met overhoeks topstuk met bolbekroning rechts. De ingang bevindt zich in de torenvormig uitgewerkte inkomtravee onder tentdak in de oksel, met een opengewerkt spitsboogportaal met hoekzuil, consoles en waterlijsten, voorzien van een smeedijzeren hekje met drielobben. Spitsboogfries en tweelicht op de bovenverdieping; hogerop geprofileerde daklijst met steigergaten op hardstenen consoles. Rechthoekige vensters onder hardstenen lateien. Vernieuwd schrijnwerk. De bepleisterde zijgevel rechts heeft uitgewerkte schoorsteenaanzetten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1900/10.

Auteurs: De Houwer, Veerle