erfgoedobject

Dorpswoning met cimorné

bouwkundig element
ID
216733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216733

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met cimorné
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met cimorné
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Halfvrijstaande dorpswoning met een gevelbekleding van cimorné, een karakteristieke gevelbekleding die voorkwam vanaf de jaren 1920. Het pand heeft een dubbelhuisopstand en telt drie traveeën en één bouwlaag, met een sterk verhoogde begane grond onder een mansardedak van mechanische pannen met drie rechthoekige dakvensters. Kadastrale gegevens werden niet teruggevonden.

De lijstgevel is voorzien van een groene cimornébekleding met een hoge plint in bruine cimorné. De muuropeningen op de benedenverdieping zijn bovenaan omzoomd met een band in blauw cimorné die afgeboord is met een smalle lijst in zwart/wit marbriet. Op de borstwering onder de vensters met vrij markant, licht art-nouveaugetint schrijnwerk, is eveneens een rechthoekig vlak in blauw cimorné aangebracht.

Het centrale, verdiepte inkomportaal met drieledige, rechthoekige opening is toegankelijk via een bordes met een steektrap rechts, met onregelmatig parement van natuursteen.


Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning met cimorné [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216733 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.