erfgoedobject

Dorpswoningen

bouwkundig element
ID
216736
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216736

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaand geheel van oorspronkelijk drie dorpswoningen met een poortgebouw, gebouwd voor rekening van Francis Lebeau-Dehaes en Jozef De Gelas, metsers uit Sint-Genesius-Rode. De eerste bebouwing, in L-vorm, wordt op dit perceel geregistreerd in 1874. In 1885, Lebeau-Dehaes is dan alleen eigenaar, evolueert de bebouwing tot een bijna gesloten vierkantsvorm, een grondvorm die tot voor enkele jaren ook kadastraal nog herkenbaar was. Nummer 43 maakte oorspronkelijk deel uit van het geheel, maar is ondertussen volledig verbouwd.

Beide woningen en het poortgebouw zijn voorzien van een cementbepleistering met schijnvoegen en hebben een zadeldak (mechanisch pannen, nok parallel aan de straat).

Het poortgebouw links telt één bouwlaag met een hoge, korfboogvormige poort met vlakke, natuurstenen omlijsting. Het bijbehorende, eenvoudige woonhuis rechts ervan telt twee bouwlagen en heeft op de benedenverdieping een rechthoekig venster en een deur, op de verdieping een centraal steekboogvenster.

De woning ernaast telt twee traveeën en twee bouwlagen, met links een deurtravee met blindvenster op de verdieping en rechts een venstertravee met twee rechthoekige vensters.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1874/15 1885/123.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216736 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.