• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis in eclectische stijl, met omheinde voortuin, voorzien van sierlijk, smeedijzeren hekwerk, op bakstenen sokkel met natuurstenen afdekking en met bijbehorende poort. Kadastraal geregistreerd in 1900 als "nouvelle construction" door Hendrik Swaelus-Degelas, bediende uit Sint-Genesius-Rode.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met sterk verhoogde benedenverdieping, onder een samenstel van zadeldaken (natuurleien) met één kleine dakkapel en schouw links. Houten kroonlijst op modillons.

Lijstgevel met een bakstenen parement op een natuurstenen plint, geaccentueerd door onder meer negblokken, casementen, banden en sluitstenen in witte natuursteen en een paneel en een band in keramische tegels met een eenvoudig, geometrisch bloempatroon.

Haast vierkante keldervensters, voorzien van eenvoudige ijzeren tralies. Segmentboogvormige muuropeningen in verdiepte omlijstingen op de beneden en eerste verdieping. Doorgetrokken hardstenen lekdrempels in hardsteen op de benedenverdieping, dito puilijst en hardstenen dorpels voor de vensters op de bovenverdieping.

Een steektrap met smeedijzeren leuning leidt naar de voordeur in de tweede travee. De derde travee is een risalietvormende venstertravee uitlopend op een tuitgevel eindigend op een getrapte geveltop met sieranker.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1900/36.

Auteurs: De Houwer, Veerle