erfgoedobject

Slagerij Hannaert-Libert

bouwkundig element
ID
216741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216741

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Slagerij Hannaert-Libert
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Slagerij Hannaert-Libert
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekpand op de hoek van het Koningsplein en de Dwarshaagstraat, voorzien van een opvallende cimornépleistering in groen, rood en grijs, gecombineerd met enkele elementen in rode imitatiebaksteen. In 1880 wordt een kleine bestaande constructie op het verder onbebouwde perceel afgebroken en zien we op de mutatieschetsen nieuwe bebouwing verschijnen. Op 2 januari 1920 verkoopt Michiel Killens-Vanhoogveld, herbergier uit Sint-Genesius-Rode, "Koninklijke Plaats 4", een huis op "Koninklijke Plaats 19", aan Jaak Jozef Hannaert-Libert, beenhouwer, eveneens uit Sint-Genesius-Rode. In 1940 zien we een verbreding van de kadastrale grondvorm aan de linkerkant tot de huidige vorm. De markante afwerkingslaag van het pand is ook al te zien op een oude postkaart. In het pand is op het ogenblik van de inventarisatie nog steeds een slagerij gevestigd.

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met verhoogde begane grond, onder een zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat) met twee schoorstenen aan weerszijden. Lijstgevel met eenvoudige, rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels. Het parement bestaat uit een groene cimornébepleistering op een plint van rode cimorné. De muuropeningen op de benedenverdieping zijn bovenaan deels omlijst door een band van rode cimorné. Decoratie in rode imitatiebaksteen op de borstweringen van de vensters en dito pseudo-waterlijst op de eerste verdieping.

Een eenvoudige, houten winkelpui in de derde en vierde travee op de benedenverdieping.

Links van de eerste travee is op de benedenverdieping een betraliede rondboogvormige niskapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ingewerkt, met een grijze omlijsting van cimorné, bekroond door een Latijns kruis, eveneens van grijze cimorné.

Het schrijnwerk en de kroonlijst werden vervangen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1880/11 en 1940/30.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Slagerij Hannaert-Libert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.