erfgoedobject

Cottagevilla Clair Logis

bouwkundig element
ID
216743
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216743

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla Clair Logis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla Clair Logis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Deze eenvoudige cottagevilla, vandaag een tweewoonst, ligt op een hellend perceel een eindje van de straat. Kadastraal geregistreerd in 1905 als huis met (zeer ruime) "lusthof" gebouwd door Eduard Hendrik De Smet-Wattien, geneesheer uit de Rue des Carmes 14 in Brussel. Aanvankelijk voorzien van een bijgebouw. Op oude postkaarten, onder meer één afgestempeld in 1932, is het pand te zien als "home de repos pour institutrices" met volgende specificaties: "Eau courante, chauffage central. Situation idéale aux portes de Bruxelles". Op een andere, niet gedateerde postkaart, draagt het de naam "Clair Logis".

Het pand heeft een grosso modo vierkant grondplan en telt twee bouwlagen, met verhoogde begane grond, onder een samenstel van schild- en zadeldaken (rode mechanische pannen), verlevendigd door dakkapellen en schoorstenen. Het parement bestaat uit een cementbepleistering met gedeeltelijk bewaarde schijnvoegen op een plint in (imitatie?)breuksteen. De gevels, met onregelmatige travee-indeling en enkele erkers, hebben overwegend rechthoekige muuropeningen.

De vensters zijn voorzien van deels bewaard en deels vermoedelijk gereconstrueerd schrijnwerk met typische meerledige, verfijnd uitgewerkte bovenlichten. Op de eerste verdieping zijn de vensters voorzien van Franse balkons.

De ingang, bereikbaar via een rechte steektrap met houten leuning onder een houten portiek met schuin pannendak, bevindt zich in de centrale, risalietvormende travee in de zuidoostgevel aan straatzijde. Een gelijkaardige toegang werd later voorzien aan de andere kant .

Aan de linkerzijde van het volume was op de benedenverdieping oorspronkelijk een transparant uitgewerkte erker met art-nouveau-inslag, waarvan het houtwerk echter vervangen werd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 2, 1905/35.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cottagevilla Clair Logis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216743 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.