Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Verzorgd uitgewerkte villa in eclectische stijl, gebouwd als een dokterswoning, die kadastraal geregistreerd werd in 1904 als "nouvelle construction", voor Emiel-Jozef Carlier-Depreter, geneesheer in Sint-Genesius-Rode. Ingeplant op een ruim perceel, aan straatzijde omhaagd en met een bijgebouwtje vooraan links. Voortuin met een gekasseide oprit.

Dubbelhuis met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen met hoog souterrain op een licht onregelmatig grondplan, met een lagere aanbouw aan de rechterzijde, waarin de "annexes" waren ondergebracht. Overkragend schilddak (natuurleien) met verschillende dakkapellen en een sierlijke, in wit en grijs geschilderde houten kroonlijst op fijne, decoratief uitgewerkte consoles, met daar onder een aflijnende waterlijst. Bakstenen parement op een sokkel van breuksteen.

De gevel wordt verlevendigd door het gebruik van gele baksteen voor gevelbrede banden ter hoogte van de onder- en bovenkant van de vensters en door de verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer hoekblokken, sluitstenen, ontlastingsbogen, een puilijst, al dan niet tot cordonlijst doorgetrokken lekdrempels en waterlijsten boven de vensters van de eerste verdieping. Uiteenlopende muuropeningen (rechthoekig, met rondboog of korfboog) doorbreken het gevelvlak.

Een markant element is de centrale deurtravee, die hoger is opgetrokken tot een traptoren met sierlijke koepelvormige, overkragende torenhelm, uitlopend op een vierkante torenspits. De voordeur bevindt zich onderaan in een deels opengewerkt rondboogportaal, rustend op een pijler in blauwe hardsteen en toegankelijk via een rechte bordestrap in natuursteen met smeedijzeren leuning. De torenvormig uitgewerkte centrale deurtravee en de rechter venstertravee springen licht vooruit ten opzichte van de rest van het gevelvlak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1,1904/54.

Auteurs: De Houwer, Veerle