erfgoedobject

Eenvoudig neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
216754
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216754

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, met links ervan aansluitend poortgebouw en met een kleine voortuin. Het perceel is nog onbebouwd in 1904. Het precieze jaartal van de kadastrale registratie kon echter niet worden teruggevonden.

Eenvoudig neoclassicistisch enkelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, zwarte mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevel, afgelijnd door een fraaie houten kroonlijst op klossen, waaronder profiel met tandlijst. Eenvoudige, rechthoekige muuropeningen, met tot cordon doorgetrokken lekdrempels voor de vensters op de eerste en tweede verdieping.

Drie hardstenen trappen leiden naar de dubbele vleugeldeur met rechthoekig bovenlicht (gehamerd glas) in de derde travee. Verder bestaat de enige ornamentiek uit steigergatvullingen met stermotieven.

Poortgebouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat, rode mechanische pannen), met drie kleine, steekboogvormige vensters onder de kroonlijst. Recente, rechthoekige garagepoort.


Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenvoudig neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216754 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.