Eenheidsbebouwing uit het interbellum

Beschrijving

Opvallende reeks van vier burgerhuizen, per twee gespiegeld, volgens bouwaanvraag van 1932 opgetrokken voor rekening van Jacq. Van Isterdael. Nummers 153 A-C met voortuintje, nummer 153 met garagepoort van latere datum.

Enkelhuizen van twee traveeën en twee (verspringende) bouwlagen met verhoogde begane grond, onder doorlopend schilddak (nok parallel aan de straat, rode mechanische pannen).

Lijstgevels met tot puntgevel doorgetrokken deurtravee en met bakstenen parement, verlevendigd door witte, horizontale banden, ter hoogte van de muuropeningen tot hoofdgestel uitgewerkt. Oorspronkelijk op een hoge witte plint, die bij nummer 153 vervangen werd door breuksteen.

Art-decoreminiscenties in de gevarieerde erkers en bijpassende muuropeningen, waarbij weliswaar per woning voor eenzelfde type gekozen werd.

Het schrijnwerk bleef bewaard bij nummer 153B.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 29/09/1932.

Auteurs: De Houwer, Veerle