erfgoedobject

De Daalhoeve

bouwkundig element
ID
21676
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21676

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Daalhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De Daalhoeve, met noordwaarts gerichte voorgevel en inrijpoort aan de straatzijde. Semi-gesloten hoeve met onregelmatig erf, daterend uit de 17de en tweede helft 18de eeuw, aangepast in de 19de en 20ste eeuw. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen.

Noordgeoriënteerde inrijpoort, haaks op het woonhuis, overdekt met zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechthoekige poort onder houten latei. Verlaagde zijpuntgevels.

Ten westen, boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); kern uit de 17de eeuw verbouwd tijdens de tweede helft 18de en eerste helft 19de eeuw. Voorgevel voorzien van getoogde vensters met trapezoïdale sluitsteen, die de kruiskozijnen vervangen (confer resterende gekoppelde ontlastingsboogjes onder een overspannende boog). Rechthoekige, vlakke deuromlijsting op neuten; bordes. In de zijgevel met muurvlechtingen (straatzijde): rechthoekige vensters.

Ten noordwesten, haaks op het woonhuis, bijbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters met arduinen boven- en onderdorpel.

Stal ten zuiden van het erf, haaks op het woonhuis, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige kozijnramen en rechthoekige deuromlijstingen; verlaagde zijgevel.

Ten noorden van het erf, aansluitend op het poortgebouw en haaks op de dwarsschuur, tweede stal onder zadeldak (Vlaamse pannen) met verlaagde zijpuntgevels. Erfgevel verbouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Dwarsschuur ten oosten van het erf met zadeldak (Vlaamse pannen) tussen verlaagde zijgevels, met drie oculi in iedere gevel. Verankerde rondboogpoort met negblokken aan de erfzijde, dichtgemetselde rondboogpoort in de achtergevel (tweede helft 18de eeuw). In het zuidoosten, wagenhuis onder lessenaarsdak tegen de voorgevel van de schuur.

Moestuin ten westen, achter het woonhuis, boomgaard ten zuiden.

  • ROBIJNS, F., Mielen-boven-Aalst, s.l., 1938, p. 44.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Daalhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21676 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.