Duitse observatiepost ’t Blauwhof

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie in een stal van hoeve ’t Blauwhof, ten zuidwesten van het dorpscentrum van Schore, ten oosten van de IJzer, ten noordoosten van de Schoorbakkebrug.

Historiek

Duitse observatiepost, opgetrokken in bakstenen gebouw van een hoeve, die op Belgische stafkaarten werd aangeduid met 'Ferme du Kabyle'. Deze hoeve was gelegen tussen de eerste Duitse lijn langs de IJzer en de 'Artillerie-Schutz-Stellung' die tussen de Duitse frontlijn en de 'II. Stellung' liep en ter hoogte van Schore passeerde.

Het gaat om een uit twee verdiepingen bestaande observatiepost, vermoedelijk opgetrokken ten behoeve van de artillerie, die hier in de omgeving werd opgesteld. Op een Belgische stafkaart van 3 november 1915 wordt een batterij bij de hoeve aangeduid. Op een kaart van 19 december 1917 wordt een observatiepost aangegeven, weliswaar met een vraagteken. Ook andere structuren worden bij de hoeve ingetekend. Ten noorden van de hoeve is dan een batterij opgesteld. Ook op latere Belgische stafkaarten worden hier heel wat batterijen gesitueerd, evenals munitiedepots. Men blijft echter tot aan het einde van de oorlog onzeker over de al dan niet aanwezigheid van deze observatiepost, confer het vraagteken op de stafkaarten.

De bunker is opgetrokken in de stalvleugel. Dit deel van de hoeve bleef het langst intact, de andere delen van de hoeve waren tegen april 1916 compleet vernield. Door de observatiepost op te trekken in een (deels intacte) bestaand gebouw, was de post gecamoufleerd. Het dak van deze vooroorlogse stalvleugel was iets lager dan de heropgebouwde stalvleugel, conform de iets lagere schuine dakranden van de betonnen post. Vermoedelijk komt het grondplan van de observatiepost min of meer overeen met de in de jaren 1930 door de 'Service Technique du Génie' ingetekende 'Abri N° 403'. Dit zou betekenen dat er zich aan westelijke zijde een tweede, kleine ruimte bevindt met klimijzers om de observatiepost te bereiken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden omwonenden in de constructie.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie, bestaande uit twee verdiepingen, ingebouwd in een bakstenen hoevegebouw. De constructie lijkt grotendeels gegoten tegen een houten bekisting. Het betonnen dak was wellicht gegoten tegen het oorspronkelijke dak van de stal. Voor zover zichtbaar bevindt zich op het gelijkvloers een kleine ruimte, met deur- en vensteropening aan oostelijke zijde en een opening aan westelijke zijde, die vermoedelijk toegang verschaft tot een tweede ruimte waarin waarschijnlijk een mangat zit. De randen van het dak zijn afgeschuind. Er kon geen observatiegleuf waargenomen worden. In de westelijke buitenmuur zijn (kleine) inslagen zichtbaar, mogelijk het gevolg van het oorlogsgeweld.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds C.D.H., Inventaire QGT nr 27, map 533, grondplan nummer 403.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s W.O. I (geraadpleegd in Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), 16/3/1916 (dianummer 1866, FID 4415), 28/4/1916 (dianummer 1868, FID 4417), 19/5/1918 (dianummer 2106, FID 1844), 31/7/1918 (dianummer 1900, FID 4447).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten W.O. I, Schore (Plan Directeur Armée Belge), 3/11/1915, 19/12/1917, 1/9/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Übersichtskarte Gruppe Diksmuide, 23/9/1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore