Duitse bunker Wassernesthof

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie bij de inmiddels gesloopte 'Bunkerhoeve' op adres Gistelstraat 15, op 800 meter ten oosten van het dorpscentrum van Slijpe, op 2500 meter ten zuidwesten van Leffinge.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken bij een hoeve die op Belgische militaire stafkaarten werd aangeduid met 'Les 2 contreforts', op Duitse stafkaarten met 'Wassernesthof'. De bunker maakte deel uit van de 'Spermalie-Riegel', een dwarsstelling tussen de '2. Stellung' en de 'Flandern I Stellung'. De bunker was wellicht bedoeld als telefooncentrale, confer de aanduidingen op diverse militaire stafkaarten. Ten oosten van de hoeve was een batterij opgesteld.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post met rechthoekige plattegrond op de twee uitspringende zijmuren na aan oostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De stalen balken ter versteviging van het plafond steken aan oostelijke zijde een stuk uit en zitten op dezelfde hoogte als de uitspringende zijmuren.

Toegang aan oostelijke zijde, met bewaarde stalen deur. Er zit één vensteropening links en twee vensteropeningen rechts, waarvan twee nog met een bewaarde stalen luik. Aan deze zijde zitten nog verschillende kleine openingen, waaronder centraal onderaan. In beide zijmuren zit telkens één schietopening.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s W.O. I (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Franse luchtfoto’s 28/8/1916 (dianummer 2247, FID 1792), 3/8/1917 (dianummer 2259, FID 1804); Britse luchtfoto’s 22/10/1917 (dianummer 2271, FID 1806); 21/9/1918 (dianummer 2264, FID 1975).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 1ste legerafdeling, nummer 1841, Objectifs de bombardement (Armée Belge, GQG, Etat Major, 2e Section), 4/2/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten W.O. I, Stellungskarte f.d. Küstenabschnitt, Blatt IV, 18/5/1917; Leffinghe (Target Map No. 4), 1/9/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917, 1/6/1918; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Région de Slype (Plan Directeur), 17/12/1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore