Appartementsgebouw in art-decostijl

Beschrijving

Appartementsgebouw in art-decostijl, heden sociale huisvesting, naar een ontwerp door de architect François Dens uit 1928 (?). Het complex bestaat uit twee verbonden volumes met gevels aan Bredabaan en Constant De Jongstraat, en omvatte oorspronkelijk een handelspand en twintig appartementen. Een bouwdossier werd niet teruggevonden, maar Dens vermeldde het project in 1939 in een overzicht van zijn oeuvre. Een door de architect samengesteld foto-album van zijn realisaties bevat eveneens een foto van het gebouw. Het complex werd kadastraal geregistreerd in 1929 in opdracht van de maatschappij 'Gebroeders Louis en Jozef Verrycken', die hier een keuken- en huishoudwinkel uitbaatte.

Symmetrische gevels van respectievelijk drie en vier traveeën en zeven bouwlagen, waarbij de bovenste bouwlaag ingewerkt is in het pseudo-mansardedak (leien). Getrapte gevelbeëindiging met hoger oplopende traveeën. Sterk verticaal geritmeerde gevels met driezijdige, gecementeerde erkers in de zijtraveeën, oplopend van de derde tot en met vijfde bouwlaag en bekroond met een balkon afgesloten met decoratief ijzeren hekwerk. Visueel per travee gekoppelde vensters. Uitgewerkte kalkstenen gevel aan de Bredabaan met verdiept geplaatste vensters in een geprofileerde nis, waarbij de tussenstijlen en pijlers plastisch zijn uitgewerkt. De gevel aan de Constant De Jongstraat is daarentegen relatief vlak uitgewerkt in een roodbruin baksteenparement, gecombineerd met gecementeerde gevelvlakken. Horizontale geleding van beide gevels met betonnen kordons en lekdorpels. Aangepaste onderbouw met winkelruimtes.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, afdeling XL (Merksem), 1929/165.
  • VERVLIET M. 2015: De burgerappartementen van François Dens, gebouwd in Antwerpen tijdens het interbellum, onuitgegeven masterproef Kunstwetenschappen Universiteit Gent, deel 2, 73-76.

Auteurs: Verhelst, Julie