Duitse bunker met observatiepost

Beschrijving

Eén van twee Duitse bunkers bij een hoeve gelegen op adres Zevekotestraat 103, op ongeveer een kilometer ten zuidwesten van de kerk van Zevekote, net ten oosten van het Klein Bazelaargeleed. De bunker ligt ten noordwesten van de hoeve, waarop ten dele een schuur is gebouwd. De andere bunker is gebouwd tegen de hoeve, aan oostelijke zijde.

Historiek

Eén van twee Duitse bunkers, die behoorden tot het steunpunt 17 binnen de 'Flandern I Stellung'. Vanaf eind 1916 begon men met de uitbouw van de 'Flandern I Stellung', achter (ten oosten van) de tweede Duitse stelling (die liep van Middelkerke, via Slijpe en Sint-Pieterskapelle tot Keiem). Deze 'Flandern I Stellung' begon in Raversijde en liep via Leffinge en Zevekote naar Zande. Daar liep de 'Flandern I Stellung' verder op het gebied van het Duitse Vierde Leger zuidwaarts richting Ieperboog. Het deel van de 'Flandern I Stellung' in het 'Marinegebiet' bestond uit 18 weerstandsnesten met stevige betonnen mitrailleursposten, loopgraven en verschillende rijen prikkeldraadversperringen. Op sommige plaatsen werden boerderijen versterkt en in de stelling geïntegreerd. Via 'Riegels', dwarsverbindingen hoofdzakelijk bestaande uit prikkeldraadversperringen, werd deze 'Flandern I Stellung' verbonden met de tweede Duitse stelling. Deze hadden tot doel eventuele doorgedrongen aanvallers op te houden.

De meest westelijke bunker fungeerde ook als observatiepost, dankzij het mangat in het dak. Een derde constructie, opgetrokken bij de boerderij aan de overzijde van de straat en gelijkaardig als de meest oostelijke constructie, is afgebroken. Foto’s van deze derde constructie tonen hoe er op de rand van het dak, ter hoogte van de trappenpartij betonnen randen waren aangebracht, wellicht om een mitrailleur extra te beschermen. Ook bovenaan het mangat van de bewaarde observatiepost zijn betonnen randen bewaard.

De constructies zijn telkens met borstweringen aan oostelijke zijde uitgewerkt. Volgens militaire luchtfoto’s uit 1918 was er aan de overzijde nog een vierde bunker aanwezig, eveneens met uitspringende lage borstweringen aan oostelijke zijde. Een blik op de luchtfoto's leert dat men poogde de mitrailleurposten te camoufleren, door een zadeldak op de constructie te suggereren.

Beschrijving

Nagenoeg bovengrondse betonnen militaire constructie, met rechthoekig grondplan en (nog) één lage, uitstekende borstwering aan de zuidoostelijke hoek. Een deel van deze constructie is naderhand overbouwd door een loods.

Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan oostelijke zijde, ter hoogte van de zuidoostelijke hoek, bevindt zich één deuropening. Een tweede, lagere opening ter hoogte van de noordoostelijke hoek is dichtgemaakt. Bij deze deuropeningen zijn ijzeren elementen (onder meer hengsels) bewaard. Binnenin bestaat de constructie uit één ruimte, met witgekalkte muren. Er zit een (nu gedichte) schietopening in de noordwestelijke hoek, noordwestelijk georiënteerd (richting Klein Bazelaargeleed).

Ter hoogte van de zuidoostelijke deuropening steekt een mangat in het dak, dat met (bewaarde) klimijzers bereikt kan worden. In dit mangat steken diverse ijzeren elementen waaronder hengsels en stukken hout. Bovenaan het mangat zijn betonnen randen en ijzeren hengsels (voor het luik) bewaard gebleven.

In de gebogen borstwering is een nis uitgespaard. Een tweede borstwering (ter hoogte van de noordoostelijke hoek) is afgebroken.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 29/5/1918, dianummer 2981 resp. 2983, FID 1559 resp. 1561).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Stellungskarte f.d. Küstenabschnitt, Blatt IV, 18/5/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013:, Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.