Duitse mitrailleur- en observatiepost

Beschrijving

Nagenoeg bovengrondse betonnen militaire post, opgetrokken bij een hoeve ten zuiden van het centrum van Zevekote. Tegen de bunker werden andere hoevegebouwen opgetrokken.

Historiek

Aan de hand van de vorm en historische luchtfoto’s kan geconcludeerd worden dat het gaat om een typische mitrailleurpost met twee kamers en een mangat voor observatie in de noordelijke uitsprong. De constructie is wellicht in de nazomer van 1917 opgetrokken. Hij wordt in ieder geval aangeduid op militaire stafkaarten vanaf november 1917. De bunker maakt deel uit van de 'Artillerie-Schutz-Stellung', die net achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' is aangelegd. Ten oosten van deze artilleriestelling waren doorlopende prikkeldraadversperringen aangebracht. Bij de hoeve verschijnen ook nog enkele barakken.

Beschrijving

Het gaat om een rechthoekige constructie, met een uitsprong aan noordelijke zijde. De betonnen buitenmuren van de constructie zijn (althans aan noordwestelijke zijde) gegoten tegen takkenwerk. De constructie kon niet betreden worden.

• Provinciale Bibliotheek Brugge, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Britse stafkaart Belgium, 12SW, Ed 1A, 7/5/1917.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 7/5/1917 (dianummer 2967, FID 1547), 21/8/1918 (dianummer 2991, FID 1569); Franse luchtfoto’s 8/3/1918 (dianummer 2974, FID 1553), 22/3/1918 (dianummer 2977, FID 1556).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Leffinghe, Target Map No. 4, 1/9/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.