Duitse observatiepost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse observatiepost

Beschrijving

Hoge betonnen constructie, achter (ten noorden van) de hoevegebouwen van boerderij Leffingestraat 16, ten noordwesten van het centrum van Zevekote. De constructie ligt op ongeveer 550 meter ten noordwesten van een gelijkaardige betonnen post (Steenstraat 1). Ten zuidwesten (Steenstraat 3) ligt nog een betonnen commandopost, ten westen (Steenstraat 7) ligt een Duitse mitrailleurspost.

Historiek

Betonnen observatiepost voor de artillerie. De observatiepost staat op een Duitse stellingenkaart van 25 november 1917 aangeduid als 'A.B.U.' ('Artillerie Beobachtung Unterstand') net zoals de observatiepost in de weide achter Steenstraat 1. Ten zuidwesten ervan wordt een 'Flak-Batt.' (luchtafweerbatterij) gesitueerd, met net ten westen ervan een commandopost voor een bataljon (nu Steenstraat 3, waar ook een betonnen post is bewaard). Volgens deze militaire stafkaart werden langsheen deze 'Artillerie-Schutz-Stellung' op regelmatige afstand dergelijke 'A.B.U.' opgericht.

Luchtfoto’s tonen aan hoe er bij deze hoeve in de loop van 1918 geleidelijk aan meer structuren verschijnen, waaronder barakken en een grote loods. Volgens een Belgische stafkaart van 5 september 1918 was de loods bedoeld voor het herbergen van luchtballons en was er luchtafweer bij de hoeve opgesteld.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, die gedeeltelijk iets onder de begane grond opgetrokken is. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn pogingen ondernomen om deze observatiepost af te breken.

De toegang aan noordoostelijke zijde loopt naar beneden via enkele treden, onder een schuin aflopend plafond. Boven de toegangsopening zit een gleuf, mogelijk voor de verbinding met een beschermend afdak, naar analogie van de observatiepost bij Steenstraat 1. De constructie heeft een klein, rechthoekig grondplan van grosso modo 450 x 350 centimeter.

In de noordwestelijke en zuidoostelijke muur op het gelijkvloerse niveau zit telkens een verticale opening, die naar het midden toe versmalt. Deze openingen zitten niet recht tegenover elkaar, maar geschrankt ten opzichte van elkaar.

Via twee schachten met klimijzers konden de twee observatiegleuven aan zuidwestelijke zijde bereikt worden. Deze observatiegleuven, boven en achter elkaar aangelegd, waren bovenaan telkens versterkt met ijzeren profielen. De bovenste observatiegleuf is afgebroken.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 29/7/1918 (dianummer 2990, FID 1568); Franse luchtfoto 22/3/1918 (dianummer 2975, FID 1554); Britse luchtfoto’s 22/10/1917 (dianummer 2970, FID 1550), 28/11/1917 (dianummer 2972, FID 1552), 29/5/1918 (dianummer 2982, FID 1560).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013, Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.