Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, nu ingesloten tussen hoevegebouwen, ten noordwesten van het dorpscentrum van Zevekote. Ten noordoosten (Leffingestraat 16) en oosten (Steenstraat 1) ervan zijn nog twee betonnen observatieposten bewaard, ten noordwesten ervan (Steenstraat 7) ligt een Duitse mitrailleurspost.

Historische beschrijving

Afgaande op militaire luchtfoto’s kan gesteld worden dat de constructie is opgetrokken tussen november 1917 en mei 1918. Het betreft wellicht een commandopost met een observatiepost op het dak. Volgens een Duitse stellingenkaart van 25 november 1917 was hier de staf van een bataljon ondergebracht. Net ten oosten van deze hoeve lag een batterij voor luchtafweer.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie. Het beton is aan de buitenzijde deels gegoten tegen rijshout, deels tegen een houten bekisting. Er zijn twee deuropeningen zichtbaar aan oostelijke zijde. In het dak zou er zich een opening bevinden, met klimijzers. De bunker kon niet betreden worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 28/11/1917 (dianummer 2972, FID 1552), 18/5/1918 (dianummer 2979, FID 1557), 29/5/1918 (dianummer 2982, FID 1560).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore