Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Dorpswoningen in eenheidsbebouwing voorzien van een verzorgde cimornébepleistering. De eerste bebouwing op dit perceel wordt geregistreerd in 1871, de huidige grondvorm komt tot stand in 1914. Huidig uitzicht met cimorné uit het interbellum.

Enkelhuizen van twee bouwlagen met licht verhoogde begane grond en respectievelijk twee en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met eenvoudige, geprofileerde, geschilderde houten kroonlijst.

Horizontaal geaccentueerde lijstgevel voorzien van een cimornébepleistering in brede, afwisselend grijze en groene banden van verschillende hoogte afgelijnd door fijne lijstjes opgebouwd uit alternerende rechthoekige stukjes groen en zwart marbriet; geometrische art-decogetinte patronen tussen de vensteropeningen en hanenkammen boven de gevelopeningen, met verwerking van groen marbriet voor de aflijning.

Rechthoekige gevelopeningen op de benedenverdieping, getoogde op de verdieping.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1871/8, 1914/36, 1938/40.

Auteurs: De Houwer, Veerle