erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 216778   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216778

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
  Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post centraal op de markt van Oedelem. Het betreft meer bepaald een Duitse bunker, die vermoedelijk in het najaar van 1917 is opgetrokken in functie van de 'Ortskommandantur Oedelem'. De bunker zou opgetrokken zijn door opgeÃĢiste mannen uit Oedelem. Op de bunker werd bij wijze van camouflage een kiosk geplaatst met achthoekige kioskbasis, terwijl bloemenperken rond de kiosk werden aangelegd.

Een plan om de bunker na de Eerste Wereldoorlog af te breken, werd afgevoerd omwille van de grote kans op schade aan de omliggende woningen bij het dynamiteren van de constructie. De muziekkiosk werd in 1919 afgebroken, de bunker werd gedicht en er werd een nieuwe kiosk aangelegd, enkel bestaande uit een achthoekige sokkel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker opnieuw opengemaakt en gebruikt als schuilplaats. In 1994 werd de sokkelkiosk opnieuw voorzien van een bovenbouw. In 2011 werd deze kiosk ontmanteld.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met nagenoeg vierkant grondplan, met toegangspartij met trap aan noordelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de drie andere zijden zijn schuin aflopende verluchtingsgaten tegen de dakrand zichtbaar. De uitspringende toegangszijde is met houtwerk afgesloten, terwijl de bunker met een houten podium is afgedekt.

 • Informatiebord bij bunker.
 • GILTE S., BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2014


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein
  Markt zonder nummer (Beernem)

 • Is deel van
  Markt
  Markt (Beernem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216778 (Geraadpleegd op 17-10-2019)